Jak już wiele razy pisałam, uwielbiam mieć zapasy. Ryże, kasze, makarony, puszki z warzywami konserwowymi, przyprawy – gdybym nagle nie mogła z jakiegoś powodu iść po zakupy, mogę przez dłuższą chwilę podawać posiłki bez problemu. Ryż z soczewicą w pikantnym sosie to jedno z takich dań – naprawdę proste, ale sycące, zbilansowane. Idealne do pracy!
Spis treści
Ryż z soczewicą w pikantnym sosie – składniki
proporcje na 2 porcje
- 100 g ryżu brązowego
- puszka soczewicy
- puszka pomidorów krojonych
- mała cebula
- łyżeczka harissy
- sól
- oliwa
Ryż z soczewicą w pikantnym sosie – przepis
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W garnku rozgrzać oliwę. Posiekać cebulę, wrzucić na oliwę, zeszklić. Dodać pomidory, harissę, sól, dusić do uzyskania jednolitego sosu.
Odsączyć soczewicę, opłukać, dodać do sosu.
W międzyczasie pewnie ugotował się ryż. Dodać go do sosu, wszystko dobrze wymieszać.
Ryż z soczewicą w pikantnym sosie – uwagi
Ryż z soczewicą według tego przepisu można podgrzewać i mrozić.
Pragnienia po ostrym posiłku nie ma sensu gasić wodą, polecam kefir albo ajran.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl