Kilka razy zbierałam się, żeby policzyć, ile przepisów na kurczaka (w zasadzie głównie na filet z kurczaka) wrzuciłam na blog w ciągu 7 lat blogowania. Jakoś nigdy tego nie zrobiłam, ale jestem pewna, że gdybym kiedyś miała napisać książkę kucharską, to będzie ona o filetach z kurczaka. Pieczony kurczak w ziołach to kolejne podejście do tego tematu – i jedno z bardziej udanych. Zanim zapytasz – czy można użyć innych części kurczaka: jasne, że można. Ale filet jest najprostszy w obróbce, nie ma w nim kości, nic nie zostaje, żaden z domowników nie będzie marudzić.
Pieczony kurczak w ziołach – przepis
proporcje na 6 porcji
- 3 podwójne filety z kurczaka
- 1 cytryna
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki sumaku (bliskowschodnia przyprawa, nadaje kwaskowaty posmak)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula czerwona
- 1 łyżka zaataru (bliskowschodnia mieszanka przypraw)
- 1 łyżka posiekanej pietruszki (natki)
Rozdziel filety z kurczaka. Małe polędwiczki zostaw na inną okazję (możesz je bez szkody zamrozić).
Pół cytryny pokrój w plastry, z drugiej połowy wyciśnij sok. Sok zmieszaj z oliwą, sumakiem, papryką, solą i pieprzem.
Cebulę pokrój w półplastry, czosnek lekko zgnieć. W sporym naczyniu umieść kurczaka, cebulę i czosnek, zalej marynatą, wymieszaj. Poukładaj tu i tam, między kawałkami, plasterki cytryny. Odstaw co najmniej na 2-3 godziny.
Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 200C.
Kurczaka razem z marynatą, cytryną, cebulą i czosnkiem ułóż w naczyniu do zapiekania. Posyp kurczaka zaatarem.
Piecz około 30-35 minut.
Posyp siekaną pietruszką, podawaj na ciepło.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Pieczony kurczak w ziołach […]
[…] Pieczony kurczak w ziołach […]