Odkąd kilka lat temu jadłam gotowanego selera (bez żadnych dodatków), myślałam, że to pełne witamin i innych dobrodziejskich składników warzywo nie wróci do mojej kuchni. A tu proszę – jest. Bo frytki z selera zupełnie nie smakują jak gotowany seler.
Frytki z selera
proporcje na 2 porcje
- 1 seler
- łyżeczka oliwy z czosnkiem i papryką (lub zwykłej zmieszanej ze sproszkowaną papryką i posiekanym czosnkiem)
- sól
- papryka w płatkach
Rozgrzać piekarnik do 175C.
Seler obrać, pokroić w ósemki (chyba, że jest bardzo duży, wtedy np. w plastry – kawałki nie mogą być bardzo grube). Skropić oliwą i solą, wymieszać z płatkami papryki, wstawić do piekarnika.
Piec 15 minut.
Frytki z selera świetnie pasują do obiadu, ale możesz je też podać jako przekąskę.
Related posts
6 Comments
Dodaj komentarz
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Ja nie cierpię selera. Smakowały Ci te frytki ;)?
Owszem, smakowały. Jeśli nie lubisz selera, nie musisz go jeść – polecam frytki z cukinii: http://blog.polskiesouthbeach.pl/2011/06/frytki-z-cukinii.html
ja selera lubie bardzo 🙂
robiłam iedyś takie frytki z bakłażana i cukinii, na takie z selera też się z chęcią skuszę 🙂
kochana dzięki za pomysł, mega !! lubię selera, ale nie myślałam, że frytki będą aż tak pyszne! 😉
zamiast papryki słodkiej dałam ostrą, a zamiast płatków – przyprawę do grilla (polecam z kamis, jest bez glutaminianu sodu)
pozdrawiam! 🙂
[…] Zacznijmy od tego, że frytki można robić nie tylko z ziemniaków. Jeśli więc chcesz je ograniczyć w diecie, możesz zrobić frytki z selera. […]