Krewetki zjem zawsze i wszędzie, w każdej wersji z równą ochotą. Sałatka z krewetkami miała w zasadzie być sałatką cesarską, tyle że z krewetkami zamiast kurczaka, ale okazało się, że nie mam już grzanek ani ochoty wychodzić po pieczywo do nich. Pozmieniałam więc to i owo, dodałam inne przyprawy i oto jest sałatka z krewetek na słodko-ostro. Słodyczy dodaje ocet balsamiczny – wybierz, jeśli możesz, taki nieco droższy, gęstszy, bardziej skoncentrowany. Ma zupełnie inny smak niż te najtańsze.
Spis treści
Sałatka z krewetkami: składniki
- 100 g sałaty (np. szpinaku, rukoli)
- 200 g krewetek
- 1 pita
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- szczypta płatków papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- parmezan
Sałatka z krewetkami: przepis
Krewetki obrać. Chleb pita porwać na nieduże kawałki.
Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, dodać paprykę i czosnek. Dorzucić pitę i krewetki, dusić 3-5 minut (aż krewetki zróżowieją i lekko podpieką).
Posiekać szpinak, wymieszać z resztą oliwy i octem balsamicznym.
Rozłożyć sałatę na talerzach, na tym ułożyć pitę z patelni i krewetki, dodać kilka wiórków parmezanu.
Sałatka z krewetkami: uwagi
Według wielu ludzi, mieszanie owoców morza i parmezanu to zbrodnia. Jeśli też tak uważasz, pomiń go, zastąp serem kozim o podobnej konsystencji albo czymkolwiek, co według Ciebie bardziej tutaj pasuje.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Mmmm, uwielbiam krewetki ( i całą resztę ) więc chętnie skomponuję w tej smakowitej sałatce 🙂