Kiedy myślimy o potrawach z woka, najczęściej kojarzą się nam dania z kuchni orientalnej. Jak się okazuje, w woku można także zrobić potrawę nawiązującą raczej do smaków śródziemnomorskich. Spaghetti z kurczakiem powstanie szybko, możesz też wykorzystać resztki warzyw (np. rukolę, szpinak, inne kolory papryki, oliwki) i resztki wędliny.

Spaghetti z kurczakiem

  • 200g spaghetti pełnoziarnistego
  • 200g wędliny drobiowej w kawałku
  • 1/2 fileta z kurczaka
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula czosnkowa średniej wielkości
  • 50g parmezanu tartego
  • 1 łyżeczka płatków z papryki
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz


banners 728x90_frisco_z_lp Image Banner 728 x 90

Paprykę i cebulę pokrój w cienkie paski.

W woku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią paprykę i cebulę. Duś około 3 minut, aż lekko zmiękną. Dodaj kurczaka pokrojonego w kawałki na jeden kęs, wędlinę pokrojoną w kostkę, oregano i płatki papryki, smaż ciągle mieszając.

W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.

Do woka dodaj parmezan, zamieszaj całość, podgrzewaj jeszcze minutę. Dodaj bazylię (idealnie, jeśli jest świeża) i wyłożyć na makaron. Doprawić do smaku.

Przepis znalazłam w Clean Eating Magazine.