Kiedy myślimy o potrawach z woka, najczęściej kojarzą się nam dania z kuchni orientalnej. Jak się okazuje, w woku można także zrobić potrawę nawiązującą raczej do smaków śródziemnomorskich. Spaghetti z kurczakiem powstanie szybko, możesz też wykorzystać resztki warzyw (np. rukolę, szpinak, inne kolory papryki, oliwki) i resztki wędliny.
Spaghetti z kurczakiem
- 200g spaghetti pełnoziarnistego
- 200g wędliny drobiowej w kawałku
- 1/2 fileta z kurczaka
- 1 papryka zielona
- 1 cebula czosnkowa średniej wielkości
- 50g parmezanu tartego
- 1 łyżeczka płatków z papryki
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
Paprykę i cebulę pokrój w cienkie paski.
W woku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią paprykę i cebulę. Duś około 3 minut, aż lekko zmiękną. Dodaj kurczaka pokrojonego w kawałki na jeden kęs, wędlinę pokrojoną w kostkę, oregano i płatki papryki, smaż ciągle mieszając.
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.
Do woka dodaj parmezan, zamieszaj całość, podgrzewaj jeszcze minutę. Dodaj bazylię (idealnie, jeśli jest świeża) i wyłożyć na makaron. Doprawić do smaku.
Przepis znalazłam w Clean Eating Magazine.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl