Wiosenny, zielony kolor dania to to tylko jedna z jego zalet. Makaron z pesto z groszku smakuje wyjątkowo, nie wymaga ani skomplikowanych składników, ani wielkiego talentu kulinarnego. Do dzieła!
Spis treści
Makaron z pesto z groszku – składniki
- spaghetti pełnoziarniste (ok. 50 g na porcję)
- podwójny filet z kurczaka
- 1 fenkuł (koper włoski)
- opakowanie groszku mrożonego
- 400 ml bulionu
- 100g parmezanu
- oliwa
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
Makaron z pesto z groszku – przepis
Spaghetti ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić pod przykryciem, żeby nie wystygło.
Fenkuła poszatkować, kurczaka pokroić w kawałki na jeden kęs i posypać solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, obsmażyć kurczaka, pod koniec dorzucić fenkuł, zmniejszyć gaz, przykryć, dusić 5 minut, wyłączyć, zostawić w cieple.
Bulion lekko podgrzać. Wsypać groszek, podgrzewać kolejną minutę, dodać czosnek. Zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz parmezan, ponownie zmiksować.
Na talerzach rozłożyć makaron, na to nałożyć po 1/4 uzyskanego pesto z groszku, dodać kurczaka i fenkuł z patelni.
Makaron z pesto z groszku – uwagi
Z tej ilości bulionu i groszku wychodzą 4 porcje pesto (albo 2 do tego dania i zapas pesto na kilka dni).
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl