Kiedy byłam w Berlinie, poszłam coś zjeść na skwerku. Trafiłam na uroczych państwa, którzy mieli w ofercie falafel, hummus i ciekawą sałatkę – wszystko wege! Arabska sałatka z fasolą była naprawdę przepyszna, więc na tyle na ile mogłam, odwzorowałam ten smak. Taka sałatka z fasolą to dobre danie do pracy czy na piknik. Jest sycąca, prosta, bezmięsna i bezmleczna.
Arabska sałatka z fasolą: składniki
proporcje na 2 duże porcje (albo 4 mniejsze)
- 1 puszka fasoli białej
- 1 duży pomidor
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
- 1/2 łyżeczki sumaku
- 3 łyżeczki pietruszki
- sól
- pieprz
Arabska sałatka z fasolą: przepis
Pokrój cebulę w piórka, zalej wrzątkiem, odcedź i wystudź.
Pietruszkę posiekaj drobno.
Fasolę odsącz, przepłucz wodą.
Pomidora pokrój w kostkę, zmieszaj z fasolą, pietruszką i cebulą.
Dopraw oliwą, octem, sumakiem, solą i pieprzem.
Odstaw na godzinę przed podaniem – wtedy smaki się połączą. Arabska sałatka z fasolą wytrzyma w lodówce 1-2 dni.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl