Polacy uwielbiają włoską kuchnię. Dziś zatem toskańska sałatka, panzanella.
Sałatka toskańska panzanella – przepis
proporcje na 2 porcje
- 100 g grzanek
- 100 g sałaty rzymskiej (lub innej, jaką lubisz)
- 2 duże pomidory
- 1 łyżka posiekanej cebuli czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- garść liści bazylii
- sól
- pieprz
Uwaga – grzanki można wykonać tego samego dnia. Wystarczy ciemne, pełnoziarniste pieczywo w kromkach pokroić w kostkę, położyć na blasze i wstawić do piekarnika nastawionego na ok. 70C na jakąś godzinę.
W małym naczyniu wymieszać posiekany czosnek z solą, dodać oliwę i ocet, wymieszać.
Cebulę posiekać, zalać wrzątkiem na minutę, odcedzić, ostudzić.
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Dorzucić pokrojone w kostkę pomidory i cebulę. Dodać porwane liście bazylii i grzanki, wymieszać z sosem, w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl