Dla odmiany na śniadanie omlet, potrawa trochę bardziej wyszukana, chociaż równie szybka, co zwykła jajecznica. Wędlinę można zastąpić suszonymi pomidorami. Śniadanie ma być sycące. Omlet z kozim serem i rukolą taki właśnie jest.

Omlet z kozim serem i rukolą – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 4 jajka
  • garść rukoli
  • 50g serka koziego, miękkiego
  • kilka plastrów wędliny
  • sól
  • pieprz
  • zioła wedle uznania (bazylia, oregano – świeże lub suszone)
  • olej / oliwa do smażenia

Jajka wybić do miski lub garnka, dodać sól, pieprz, zioła, wymieszać.

Na patelni podgrzać odrobinę oleju, wylać jajka.

Zmniejszyć siłę grzania do około połowy mocy.

Kiedy omlet jest już zwarty (ale nie bardzo spieczony), dodać ser kozi w kilku porcjach (ja zwykle nakładam go łyżeczką), na to położyć rukolę i wędlinę. Złożyć omlet na pół, podgrzewać jeszcze około minuty.

Podawać z sokiem warzywnym i warzywami (w Fazie 1), ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym w Fazie 2.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube6k
Instagram5k