Dla odmiany na śniadanie omlet, potrawa trochę bardziej wyszukana, chociaż równie szybka, co zwykła jajecznica. Wędlinę można zastąpić suszonymi pomidorami. Śniadanie ma być sycące. Omlet z kozim serem i rukolą taki właśnie jest.
Omlet z kozim serem i rukolą – przepis
proporcje na 2 porcje
- 4 jajka
- garść rukoli
- 50g serka koziego, miękkiego
- kilka plastrów wędliny
- sól
- pieprz
- zioła wedle uznania (bazylia, oregano – świeże lub suszone)
- olej / oliwa do smażenia
Jajka wybić do miski lub garnka, dodać sól, pieprz, zioła, wymieszać.
Na patelni podgrzać odrobinę oleju, wylać jajka.
Zmniejszyć siłę grzania do około połowy mocy.
Kiedy omlet jest już zwarty (ale nie bardzo spieczony), dodać ser kozi w kilku porcjach (ja zwykle nakładam go łyżeczką), na to położyć rukolę i wędlinę. Złożyć omlet na pół, podgrzewać jeszcze około minuty.
Podawać z sokiem warzywnym i warzywami (w Fazie 1), ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym w Fazie 2.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Sycące i proste.
[…] sałata z łososiem, przepis tu. Dzień 2: śniadanie: omlet z kozim serem i rukolą, przepis tu. obiad: chili con carne, przepis tu. kolacja: sałata z sosem balsamicznym, przepis […]