Lato już bliżej końca, ale to nie znaczy, że trzeba porzucić letnie przepisy wymagające zgrillowania składników. Aha – sałata z wołowiną i pomidorami to też doskonały sposób na zużycie resztek mięsa z poprzedniego wieczora na obiad następnego dnia.
Sałata z wołowiną i pomidorami – przepis
proporcje na 2 porcje
- 250 g wołowiny
- 1 łyżka posiekanej papryki chipotle, razem z sosem
- 100 g sałaty (lubionej mieszanki, szpinaku, sałaty rzymskiej etc.)
- 2 średniej wielkości pomidory
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
Kiedy piszę o papryce chipotle, mam na myśli coś takiego: Casa del Sur Papryka chipotle w sosie adobo. Można to kupić w wielu sklepach, w dziale z kuchniami świata. Albo przez internet – tutaj.
Posiekaj drobno paprykę chipotle, wymieszaj z sosem, natrzyj tym wołowinę i odstaw na godzinę-dwie.
Po tym czasie, rozgrzej grill (albo patelnię grillową) i grilluj wołowinę do zyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Odstaw na bok, niech wystygnie przed pokrojeniem.
Pokrój w kostkę pomidory, zmieszaj z sałatą. Dodaj oliwę, sok z limonki i sól, wymieszaj dobrze, rozłóż na talerzach.
Pokrojoną wołowinę rozdziel na talerze, dodaj z boku po łyżce śmietany.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl