Najpopularniejsza chyba sałatka z warzyw z fetą to sałatka grecka. Bardzo ją lubię, ale czasem warto spróbować czegoś innego. Tu nie ma papryki – niektórzy jej nie lubią, innym nie służy. Sama sałatka jest bardzo lekka i odświeżająca – nie pomijaj świeżych ziół ani nie zastępuj ich suszonymi, tutaj to nie zadziała.
Sałatka z warzyw z fetą – przepis
proporcje na 2 porcje
- 10 rzodkiewek (1 pęczek)
- 10 dag sera feta
- 1 ogórek lub 2-3 gruntowe
- 2 łodygi bazylii z liśćmi
- 2 łodygi mięty z liśćmi
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- pieprz
Oczyść, umyj rzodkiewki, pokrój w kostkę.
Umyj i pokrój w kostkę ogórki. Jeśli to ogórki gruntowe, możesz je częściowo obrać ze skóry. Dorzuć do miski.
Ser feta pokrój w kostkę albo pognieć widelcem i dodaj do miski.
Oddziel liście ziół i pokrój w cienkie paski. Dodaj do miski.
Zalej zawartość misko oliwą i octem, posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj, odstaw na 20-30 minut. Po tym czasie sałatka jest najlepsza.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl