Zupa z cukinii? Pewnie, czemu nie. Cukinia doskonale przyjmuje smak przypraw, więc można ją zrobić na wiele sposobów. U mnie dziś pikantna zupa z cukinii, dobra na rozgrzewkę po długim spacerze.
Zupa z cukinii – przepis
proporcje na 2 porcje
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- imbir (mniej więcej tyle samo, co czosnku)
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 2 łyżki oliwy
- 500 ml bulionu
Cebulę, imbir i czosnek posiekaj, wrzuć do garnka na oliwę i podsmaż.
Cukinie pokroić w półplasterki, dorzuć do garnka. Dodaj garam masala. Dolej bulion, gotuj około 10 minut.
Po tym czasie zmiksuj. Dopraw według potrzeby, podawaj na ciepło.
Zupa z cukinii w tej wersji świetnie smakuje ze świeżą kolendrą. Jeśli wolisz, możesz ją też zabielić śmietaną – pamiętaj tylko, żeby wyjąć ją z lodówki żeby się ogrzała. Inaczej zupa się zwarzy.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Zupa z cukinii […]