Czy zdarzyło Ci się kiedyś, że frytki zostały? Bo ja ostatnio stanęłam wobec takiej klęski urodzaju. Nie to, że sama nastrugałam wiadro frytek, a zeszło pół – ale nasz osiedlowy dostawca dobrego jedzenia coś chyba pokićkał w zamówieniu i zamiast jednych frytek, dostałam trzy. Trzy srogie porcje. Jakoś przejedliśmy część, ale co zrobić z resztą? Wsadziłam je do pudełka, pudełko do lodówki i zaczęłam myśleć. Tortilla de patatas, takie klasyczne hiszpańskie danie, to jajka, ziemniaki i cebula. Plus przyprawy. Frittata z frytkami to w zasadzie to samo. To jak, spróbujesz?
Spis treści
Frittata z frytkami: składniki
- ok. 200 g frytek (gotowych, mogą być z poprzedniego dnia)
- 4 jajka
- 3 łyżki pietruszki (natki)
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 szalotki lub podobna ilość cebuli
- sól
- pieprz
Frittata z frytkami: przepis
Moją frittatę robiłam na patelni 20 cm z pokrywką – i myślę, że na tę proporcję to najlepszy rozmiar.
Obierz i pokrój w plasterki szalotkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć szalotkę, podsmażaj do lekkiego zrumienienia.
W międzyczasie ubij jajka, dodaj do nich sól, pieprz i posiekaną pietruszkę.
Na patelnię dodaj frytki, wymieszaj z szalotką, podgrzewaj 2-3 minuty (tak, żeby nie spalić szalotki na węgiel).
Wlej na patelnię jajka, lekko zamieszaj całość, zmniejsz moc palnika do połowy, przykryj patelnię i podgrzewaj, aż jajka się zetną. Konsystencja ma być stała!
I teraz tak: możesz oczywiście w międzyczasie rozgrzać piekarnik i tam to wsadzić (bez pokrywki), żeby podpiekło się od góry. Ale nawet z moim super-szybkim piekarnikiem (po 15 latach wymieniłam stary i bardzo to doceniam) dodaje to ileś tam minut albo ileś tam planowania. Co za tym idzie:
Weź talerz, większy niż patelnia. Odkryj patelnię, przyłóż talerz do patelni i zdecydowanym, śmiałym ruchem odwróć – tak, żeby frittata była na talerzu. Zsuń ją z powrotem na patelnię, podsmażaj 2-3 minuty.
Frittata z frytkami: sposób podania
Tortilla w wersji hiszpańskiej może być podawana na zimno – frittata w zasadzie też. Ale ja bardzo lubię to danie na ciepło, samo z siebie, z jakimś sosem i sałatą, z mięsem – możliwości jest wiele.
Frittata z frytkami: uwagi
Czy to się nazywa frittata, czy tortilla?
Dania są podobne, różnią się minimalnie sposobem przygotowania. Każde składa się z jajek i warzyw (bo ziemniaki to przecież też warzywa), każde robi się na patelni. Różnica jest taka, że frittata jest na koniec podpiekana od góry w piekarniku, a tortilla – obracana na drugą stronę i podsmażana z obu stron na patelni.
Wiem, że to oznacza, że tak naprawdę moje danie to tortilla, ale frittata/frytkata bardziej mi się podobała. Poza tym, w Polsce tortilla to określenie na taki płaski, pszenny placek, który nie jest pitą. Nie chciałam wprowadzać zamieszania.
Jak wymawać tortilla?
Ja tak tylko jeszcze dopiszę, że „ll” w tym słowie czytamy [j]. Czyli [tortija] a nie [tortilla]. Zdrobnienie „tortilka” też nie.
Nie mam szalotki, co teraz?
Nic wielkiego. Jeśli masz jakąś cebulę, będzie w sam raz, podobnie jak por czy gruby szczypior.
A co można zamiast pietruszki?
Myślę, że jeśli lubisz koperek, to on się tu doskonale sprawdzi. Inna opcja to np. szczypiorek, chociaż wtedy byłabym oszczędna z szalotką. Możesz też dodać np. rukolę albo szpinak.
Czy mogę dodać ser?
Oczywiście!
Inne przepisy z ziemniakami
Zapraszam!
Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl