Sałatka z tuńczyka i awokado to danie, które można przygotować na kilka godzin przed podaniem – w ostatniej chwili wystarczy je wyłożyć na talerze czy do miseczek, a potem udekorować. jeśli ma być przystawką, można je podać w łódeczkach z małych listków sałaty rzymskiej lub na grzance, ale to też pełna, smaczna, sycąca kolacja.
Sałatka z tuńczyka i awokado – przepis
proporcje na 2 porcje lub na 12-14 porcji przystawek
- garść liści rukoli (w wersji z przystawkami – zastąp małymi liśćmi sałaty rzymskiej)
- 1 pomidor czerwony
- 1 pomidor żółty
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- sos tabasco
- 2 łyżki soku z limonek
- 1/2 awokado
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
Rukolę umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzach.
Posiekać pomidory, dodać do nich odsączone mięso tuńczyka, doprawić sokiem z limonki, oliwą, tabasco, solą i pieprzem.
Odstawić na co najmniej 15 minut, żeby smaki się połączyły.
Awokado obrać, miąższ pokroić w cienkie plasterki, polać sokiem z limonki. Dekorować każdą porcję sałatki z tuńczyka plasterkami awokado.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Sałatka z tuńczyka i awokado […]