Na targach i w sklepach pełno warzyw – są piękne pomidory, papryka, świeże zioła, a także bakłażany. O tym, co to jest bakłażan i jak podawać bakłażany, pisałam niedawno. Dziś nietrudny przepis na elegancką przystawkę lub pełne danie obiadowe.

Piramidki z bakłażana

proporcje na 2 porcje (obiadowe) lub więcej (przystawka = 1 piramidka)

  • 2 średnie bakłażany
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 100 g sera ricotta
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • kilka małych kuleczek mozzarelli (zastąp tartą mozzarellą, jeśli wolisz)
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz



znizka na zakupy 11032015 Image Banner 468 x 60

Bakłażana umyć, pokroić w plastry. Grillować na patelni grillowej, aż powstaną wyraźne znaki od grilla.

Pomidory pokroić w plastry.

Wymieszać oliwę z octem balsamicznym.

Rozgrzać piekarnik do 150C.

Kiedy bakłażan jest gotowy, układać piramidki: bakłażan, maźnięcie oliwą z octem, trochę ricotty, pomidor, bakłażan, maźnięcie oliwą z octem, mozzarella. Piramidki mogą też być wyższe – ważne, żeby zaczynały się i kończyły plastrem bakłażana.

Tak przygotowane piramidki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie zapiekać około 10 minut – ser na wierzchu ma się stopić.

Podawać na ciepło, posypane siekaną bazylią.