W zeszłym tygodniu pokazywałam przepis na duszoną wołowinę z wolnowaru – teraz to mięso się przyda jako baza świetnego sosu do makaronu. Makaron z wołowiną i pomidorami to w końcu nie tylko wariant makaronu bolognese – tutaj mamy świeże pomidory. Polecam pomidory malinowe, są już do kupienia i ich smaku nie da się moim zdaniem nijak zastąpić.

Makaron z wołowiną i pomidorami – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 20 dag duszonej wołowiny z wolnowaru
  • 25 dag pieczarek
  • 2 średnie lub 1 bardzo duży pomidor malinowy
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • ok. 60-70 g makaronu (na zdjęciu są wstążki, ale w zasadzie każdy makaron się nadaje)
  • 3 łyżki parmezanu
  • spray do smażenia

Makaron z wołowiną i pomidorami – przepis

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją.

Kiedy makaron się gotuje, pokroić pieczarki w ćwiartki, spryskać patelnię sprayem do smażenia i poddusić pieczarki. Dodać wołowinę, wymieszać, dusić razem.

W międzyczasie pokroić pomidory w kostkę, posiekać pietruszkę. Wymieszać, doprawić octem winnym, odstawić na bok.

Odcedzić makaron, wymieszać z zawartością patelni, dodać parmezan, wymieszać. Rozłożyć w miskach lub na talerzach. Uzupełnić pomidorami z pietruszką i octem.

Podawać od razu.

Przepis pochodzi z książki Economy Gastronomy, którą bardzo polecam.

makaron-z-wolowina-03