Chyba nie ma takiej rzeczy, której bym nie zrobiła z filetami z kurczaka. Pieczone, smażone, grillowane, w gęstym sosie, na ostro, na delikatnie… Kurczak cytrynowy jest prosty, nie wymaga wielu składników, robi się w zasadzie sam, a smakować będzie każdemu.
Kurczak cytrynowy – składniki
proporcje na 4 porcje
- 2 podwójne filety z kurczaka
- główka czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- kilka gałązek rozmarynu
- sól
- pieprz
Kurczak cytrynowy – przepis
Podwójny filet przekroić na pół, oddzielić polędwiczki, resztę podzielić na pół. Lekko ponacinać mięso (w paski).
Pociąć rozmaryn na krótkie kawałki, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do marynaty.
Dodać mięso do marynaty, odstawić przynajmniej na godzinę (w lodówce może być też przez noc).
Po tym czasie wyjąć. Kawałki kurczaka, czosnku i rozmarynu włożyć do naczynia do zapiekania, polać połową marynaty. Piec około 20 minut w 200C.
Podawać na ciepło.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl