Awokado z łososiem brzmi tak-bardzo-luksusowo, ale nie przesadzajmy, to szybki sposób na zdrową i efektowną przekąskę. Podaj, kiedy przyjdą goście, zrób sobie udany wieczór. Awokado jest zdrowe i fajne, tylko trzeba je doprawić.
Awokado z łososiem – składniki
proporcje na 2 porcje
- 1 awokado (dojrzałe, musi lekko uginać się przy dotknięciu – jeśli jest twarde jak kamień, nici z dania)
- 200 g łososia (może być też tatar z łososia)
- świeży koperek
- sok z cytryny
- rzodkiewki
Awokado z łososiem – przepis
Mięso łososia drobno posiekać.
Awokado przeciąć na pół, wyjąć miąższ, ugnieść, dodać koperek i sok z cytryny.
Do połówek awokado nałożyć miąższ, na to łososia, skropić cytryną.
Rzodkiewki pokroić w słupki, rozsypać po łososiu.
Podawać i zjadać od razu – miąższ awokado ciemnieje pod wpływem powietrza, więc mimo soku z cytryny może szybko stracić urodę. Jeśli chcesz więcej poczytać o awokado, polecam mój poradnik: co to jest awokado.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Awokado z łososiem […]