Burrito meksykańskie, które tu proponuję, nie wymaga długiego gotowania, nie zawiera też mięsa. Spróbujesz?
Burrito meksykańskie – składniki
proporcje na 4 porcje
- 8 tortilli (lub 4 duże, lub 2 duże placki pita)
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 200 ml śmietany 12% lub jogurtu greckiego
- marynowana papryka jalapeno
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki startego sera (np. cheddar)
- 4 łyżki salsy lub sosu pomidorowego
- spray lub oliwa do spryskania naczynia
- kolendra lub pietruszka
Burrito meksykańskie – przepis
Co do pieczywa – teoretycznie najlepsza jest tortilla, bo pasuje geograficznie do dania. Ja użyłam placków pita – są cieńsze, zwłaszcza kiedy sie je przedzieli na dwie warstwy.
Wybierz naczynie żaroodporne, w którym będziesz zapiekać burrito i sprawdź, czy najlepszy będzie cały placek (będziesz go zwijać w rulon), czy połowa. Spryskaj je sprayem do smażenia, włącz piekarnik na 150C.
Opłucz i odsącz 1 opakowanie fasoli, zmiksuj z ostrą papryką i śmietaną. Dodaj drugą puszkę fasoli (odsączonej i opłukanej), wymieszaj łyżką.
Pokrój w kostkę awokado, dodaj do mieszanki.
Nakładaj po porcji (ok. 2 łyżki stołowe) mieszanki do pieczywa, zwijaj w ciasny rulon i układaj w naczyniu.
Gotowe rulony polej sosem pomidorowym (albo nałóż salsę). Posyp serem.
Weź kawałek folii aluminiowej, spryskaj spodnią część sprayem do smażenia (dzięki temu ser nie będzie przywierać), przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na około 15 minut.
Po tym czasie wyjmij, posyp posiekaną kolendrą lub pietruszką.
Podawaj na ciepło, np. z zieloną sałatą albo grillowanymi warzywami.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] to tegoroczny debiut, ale ponieważ można go użyć i jako dipu, i jako bazy np. do enchilady czy burrito, to na pewno się […]