Bakłażan, zwany też oberżyną, to roślina z rodziny psiankowatych – tutaj należą też pomidory, papryka oraz ziemniaki. Zwany jest też gruszką miłości – ale jak podawać bakłażana? I czy bakłażan jest zdrowy?
Spis treści
Jak smakuje bakłażan?
Jest lekko gorzkawy, ale w przyjemny sposób i ma gąbczastą strukturę. Dlatego dobrze nadaje się jako wypełniacz dań – można dodać go do typowego sosu pomidorowego z kurczakiem, żeby zwiększyć ilość sosu.
Jak przygotować bakłażana?
Czy bakłażana trzeba solić, a potem odsączać? Moim zdaniem – nie. Jeśli naprawdę nie znosisz smaku bakłażana, lepiej go nie jedz (do pewnego stopnia bakłażan w przepisach może zastąpić cukinia).
Jak kupować bakłażany?
Nie wybieraj największych, bo po pierwsze, będą mocno wyrośnięte i mniej przyjemne w smaku, a po drugie – trudniej je pokroić. Bakłażan musi być jędrny, a ogonek – zielony.
Jak przechowywać bakłażany?
Ja zwykle trzymam je w lodówce – ale nie dłużej niż 3-4 dni. bo po tym czasie zwykle zaczynają się psuć. Jeśli masz piwnicę, to też możesz tam trzymać bakłażany.
Jak podawać bakłażany?
Jeden z moich ulubionych przepisów to arabskie szaszłyki z dużą ilością warzyw. Są bardzo sycące i świetnie się prezentują na grillu. Wyśmienita jest też pizza z bakłażana – tutaj koniecznie wybierz nieduże bakłażany, żeby plastry nie były zbyt wielki. Bakłażany w parmezanie wymagają nieco zachodu, ale są jednym z najlepszych dań na ciepło, jakie znam. Z bakłażanów można też zrobić świetne chipsy. Wszystkie te przepisy znajdziesz w moim przeglądzie:
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] pełno warzyw – są piękne pomidory, papryka, świeże zioła, a także bakłażany. O tym, co to jest bakłażan i jak podawać bakłażany, pisałam niedawno. Dziś nietrudny przepis na elegancką przystawkę […]