Idzie Wielkanoc, więc jajka na twardo pojawią się na stołach. Teoretycznie jajko na twardo to żadna filozofia – to nie jajko na miękko, kiedy trzeba odczekać odpowiednią ilość czasu, żeby żółtko było jeszcze całkowicie płynne. Ale i z jajkiem na twardo można mieć problemy – czasem pęka skorupka, czasem żółtko nabiera nieapetycznego odcienia zieleni… jak łatwo ugotować jajka na twardo?
Jak łatwo ugotować jajka na twardo?
- jajka
- garnek, który je pomieści na dnie
- szpilka lub przyrząd do przekłuwania jajek
- timer
1. Jajka trzeba przekłuć, żeby nie popękały. Wystarczy do tego szpilka, ale można też posłużyć się specjalnym narzędziem:
Na zdjęciu widać nakłuwacz do jajek MSC, podobne można kupić już za 8-9 zł w Ceneo
2. Przekłute jajka należy ułożyć w garnku, w zimnej wodzie. Wodę zagotować.
3. Wyłączyć palnik. Nastawić timer na 20 minut. Gotowe.
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] ugotować na twardo. Jeśli chcesz wiedzieć, jak łatwo ugotować jajka na twardo, kliknij […]
[…] Jak łatwo ugotować jajka na twardo […]
[…] jajka na twardo. (PS polecam mój poradnik, jak łatwo ugotować jajka na twardo) Nie studź ich! Obierz je jak najszybciej (wiem, są gorące – możesz je na chwilę […]
[…] ugotować na twardo (polecam ten łatwy sposób). Wystudzić. Posiekać w […]
[…] jajka na twardo (o tym, jak łatwo ugotować jajka na twardo, pisałam w […]
[…] Jak łatwo ugotować jajka na twardo? […]
[…] ugotować (polecam sposób na to, jak łatwo ugotować jajka na twardo) i ostudzić. Pokroić w […]