Kurczak z wolnowaru? Tak, ale w kawałkach i raczej bez kości, dla wygody. Tak myślałam do niedawna, ale cytrynowy kurczak z wolnowaru jest tak smaczny, że nie warto pozbawiać się przyjemności jedzenia. A powstaje naprawdę bez jakiegokolwiek wysiłku z naszej strony!
Cytrynowy kurczak z wolnowaru
- 1 kurczak
- 2 cytryny
- 2 główki czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
- sól (u mnie sól ziołowa, ale jeśli jej nie masz, nie szkodzi)
- pieprz
Pokroić jedną cytrynę w plastry. Kilka ułożyć na dnie wolnowaru.
Odkroić górną część główki czosnku tak, żeby wszystkie ząbki były odsłonięte. Ułożyć na dnie wolnowaru nacięciem do góry.
Dodać 2-3 gałązki rozmarynu.
Kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Do środka wsadzić kilka ząbków czosnku i pokrojoną w ćwiartki cytrynę.
Włożyć kurczaka do wolnowaru. Przykryć resztą plastrów cytryny i gałązką rozmarynu.
Przykryć, włączyć wolnowar na „high” na co najmniej 4 godziny. Najlepiej na 6.
Podawać na ciepło – czosnek będzie miękki i słodkawy, trzeba tylko uważać na łupinki.
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
a jakiś tam płyn wlewałaś? bo coś tam widać ale w przepisie nie opisane chyba 🙂
Nie, może dałam łyżkę oliwy na spodzie, ale masa sosu powstaje w trakcie obróbki cieplnej. Kurczak i cytryna dają sos, który świetnie się łączy.
Właśnie zrobiłam kuraka z tego przepisu. Wyszedł tak gorzki, że aż mam ciarki!! :/
Przykro mi to słyszeć. Może to kwestia cytryn?
[…] to nie wszystko. W wolnowarze można przygotować całego kurczaka (tu z kolei polecam przepis na kurczaka w cytrynach), można w nim zrobić lasagne, widziałam też przepisy na chleb czy […]