Domowy kebab z kurczaka? To nic trudnego. Użyj mojego przepisu – nie będziesz chciała wracać do budki z kebabem!
Spis treści
Domowy kebab z kurczaka: składniki
proporcje na 6-8 porcji
- 1 kg filetu z ud kurczaka, bez kości
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kminu mielonego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Domowy kebab z kurczaka: przepis
Przygotuj pudełko ze szczelnym zamknięciem – użyjesz go do marynowania kurczaka. Możesz w nim od razu umieścić mięso.
Zmieszaj w słoiku składniki marynaty, zakręć słoik i wymieszaj dobrze zawartość. Wlej do pudełka z kurczakiem, zamknij je dokładnie i potrząsaj tak długo, aż marynata będzie pokrywać całość mięsa.
Odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 200C.
Kurczaka w marynacie przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika na 40 minut.
Po tym czasie wyjmij, ostudź, pokrój na wąskie paski. Podawaj z pitą, hummusem, kuskusem z warzywami.
Domowy kebab z kurczaka: uwagi
Najlepiej jest zamarynować mięso na noc, ale jeśli nie masz tyle czasu, to 2-3 godziny będą OK.
Kebab z kurczaka można mrozić (przed pokrojeniem).
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Lubimy domowy kebab. Nieskomplikowane, wygodne danie do domu i do pracy. I dla dzieci do szkoły z mniejszą ilością sosu też się świetnie sprawdza. A inne dzieci zazdraszczają oryginalnego śniadania 😉
[…] Domowy kebab z kurczaka […]
Wygląda smakowicie, a właśnie szukam jakieś fajnej inspiracji na obiad 🙂
Polecam. Jedno z tych dań, które można regularnie powtarzać (a teraz pracuję nad przepisem na kurczaka po koreańsku!).