Nie planowałam ich tu wrzucać, ale niech będzie. Ostatecznie picie drinków nie jest w diecie zabronione – wystarczy zachowywać umiar.
proporcje na dwie litrowe butelki
drink owocowy
- 2 garście owoców (jeśli mrożone, to plus, bo utrzymają temperaturę drinka dłużej), np. borówek, winogron, ale mogą być też pokrojone w kawałki truskawki
- 150 ml wódki
- 350 ml soku owocowego (najlepiej bez dodatku cukru, może być jednorodny albo mieszany, np. Rotbaeckchen)
- 500 ml wody gazowanej
Owoce wrzucić do butelki, dolać wódkę, sok, uzupełnić wodą gazowaną. Przed podaniem, do szklanki nasypać kruszony lód.
drink mojito
- 1/2 limonki
- 2 łodygi mięty
- 150 ml białego rumu (np. Bacardi)
- 500 ml zielonej, miętowej herbaty, zaparzonej na zimno (wrzucamy torebkę herbaty do słoika, zalewamy zimną wodą, zakręcamy, wstawiamy do lodówki na 4-6 godzin)
- 50 ml soku z limonek
- 1 łyżka syropu z agawy lub 1 łyżka syropu cukrowego (faza 3 lub dla osób, które cukrem się nie przejmują)
- 300 ml wody gazowanej
Pokroić limonkę w półplasterki, wrzucić do butelki, włożyć do środka obie łodygi mięty. Wlać rum i uprzednio zaparzoną zieloną, miętową herbatę. Dodać sok z limonek, syrop z agawy, uzupełnić wodą gazowaną.
Jeśli nie masz 4 do 6 godzin na parzenie herbaty na zimno, można zaparzyć ją tradycyjną metodą i szybko wystudzić (do słoika, zakręcić, słoik do miski z zimną wodą, wymienić wodę ze 2 razy – powinno wystygnąć w jakieś pół godziny).
Drinom dobrze zrobi, jeśli odstoją jakieś pół godziny przed podaniem (w lodówce albo w zamrażarce).
Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl