Cukinia nie w leczo i nie jako korytko do mielonego mięsa jest bardzo smaczna. Frytki z cukinii zajmują trochę więcej czasu, ale warto spróbować – szczególnie w sezonie, kiedy cukinia kosztuje niewiele.
Frytki z cukinii
proporcje na 2 porcje
- 1 spora cukinia
- białko z 1 jajka
- 20 ml mleka
- mielona papryka słodka
- tymianek suszony
- sól
- mielona papryka chili
- okruszki z chleba pełnoziarnistego
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa
Rozgrzać piekarnik do 200C. Blachę spryskać oliwą. Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na ósemki, potem na jakieś 3-4 kawałki każdą ósemkę.
W miseczce zmieszać mleko z białkiem jajka.
W drugiej miseczce zmieszać okruszki, paprykę, tymianek i chili.
Wkładać każdy kawałek cukinii najpierw do mieszanki mleka z białkiem, a potem do okruszków z przyprawami. Obtaczać dokładnie i odkładać na blachę.
Piec 20 minut.
Po tym czasie wyjąć, przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i posolić (niewiele).
Podawać z (widocznym na zdjęciu) sosem powstałym z połączenia śmietany 9%, kilku kropli tabasco i 1 zmielonego ząbka czosnku.
Przepis pochodzi z magazynu Clean Eating.
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
niebywałe!
pomysł wspaniały.
Noo wygląda smakowicie 😀
Polecam. Koniecznie z tym sokiem z cytryny na końcu, naprawdę smak jest świetny.
[…] przepadasz za selerem? Nic nie szkodzi. Jest szczyt sezonu na cukinię – a frytki z cukinii, chociaż czasochłonne, są naprawdę […]