Bazą jest tu dobrze doprawione mięso. Co można z niego zrobić? Kotlety mielone, klopsiki, burgery – możliwości jest sporo.
Inne kotlety mielone
proporcje na kilkanaście porcji
- 1,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 2 jajka
- 2 pęczki pietruszki
- 100 g tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- 1 cebula
Pietruszkę i cebulę posiekać, dodać do mięsa. Doprawić, domieszać jajka i ser, dobrze wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 200 C.
Brytfannę spryskać sprayem do smażenia. Z mięsa formować nieduże kulki i układać na blasze. Piec około 10 minut w 200C. Podawać na ciepło, z sosami (na zdjęciu tzatziki, guacamole i hummus) i np. pieczonymi ziemniakami.
Inne pomysły:
1. zrobić burgery. Ja zrobiłam – i zamroziłam surowe. Papier do pieczenia pokroiłam w prostokąty. Między 3 kawałki włożyłam 2 porcje mięsa uformowane w kształt burgera, zapakowałam w foliową torebkę i włożyłam do zamrażarki.
2. w międzyczasie zrobić sos – poddusić cebulę, czosnek i warzywa (np. paprykę, cukinię), dodać puszkę pomidorów. Kiedy kotleciki będą gotowe (po wyjęciu z piekarnika), dodać do sosu, dusić około 20 minut, żeby smaki się połączyły.
3. dodać do sosu pomidorowego, zagotować makaron.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl