Kaczka po pekińsku to danie, które wymaga masy pracy i przygotowań. W restauracji zwykle zamawia się je ze sporym wyprzedzeniem. Nie upiekłabym całej kaczki, ale mam sposób na to, jak podać najlepsze, najsmaczniejsze kąski niewielkim wysiłkiem. Masz ochotę spróbować?
Spis treści
Kaczka po pekińsku – składniki
proporcje na 4-6 przystawek
- podwójny filet z kaczki
- 3+3 łyżki sosu sojowego
- 2+2 ząbki czosnku
- świeży imbir (ilość taka sama jak czosnku)
- 1 duży ogórek
- papier ryżowy
- słoik konfitury śliwkowej (najlepiej domowej)
Kaczka po pekińsku – przepis
Obrać czosnek i imbir, zmiksować z sosem sojowym (połowa każdego ze składników), w tym zanurzyć mięso z kaczki. Odstawić na 1 dzień do lodówki.
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 200C.
Konfiturę śliwkową zmieszać w rondelku z sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i imbirem (druga połowa każdego ze składników), lekko zredukować i odstawić na bok.
Kaczkę razem z sosem włożyć do naczynia żaroodpornego, piec około godziny – mięso musi być miękkie.
Mięso wyjąć z naczynia, wystudzić, rozdzielić na pojedyncze włókna.
Ogórek pokroić w cienkie paseczki.
Papier ryżowy moczyć w ciepłej wodzie. Na każdy nakładać porcję kaczki i porcję ogórka, zawijać i podawać.
Kaczka po pekińsku – uwagi
Mięso trzeba zamarynować na 1 dzień przed planowanym podaniem.
Kaczkę po pekińsku można podać z resztą sosu z pieczenia, można z samym sosem sojowym, można też z sosem śliwkowym.
Jeśli jesteś na 1 Fazie diety South Beach, kaczka po pekińsku może być dla Ciebie – pomiń sos śliwkowy, a zamiast w papierze ryżowym, kaczkę jedz w łódeczkach z liści sałaty rzymskiej lub cykorii.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl