Kurczak czy indyk to mięso o delikatnym smaku, które łatwo poddaje się przyprawianiu. Kurczak po diabelsku wymaga tylko kilku składników i kilku minut na grillu. Docenią go wszyscy, którzy lubią zdecydowane smaki.
Kurczak po diabelsku – składniki
proporcje na 6 – 8 osób
- 6-8 kotletów z kurczaka lub indyka, rozbitych tak, żeby były tej samej grubości
- 1 łyżka harissy (ostra pasta z papryki)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
Kurczak po diabelsku – przepis
Czosnek posiekać, wymieszać z harissą i sosem sojowym. Zamarynować w tym mięso na co najmniej godzinę (jeśli masz czas, może być nawet przez noc) – przechowując w lodówce.
Grillować po około 3-4 minuty z każdej strony.
Podawać z lekką sałatą, ew. sosem tzatziki.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Kurczak po diabelsku […]
[…] Kurczak po diabelsku: […]