Leczo z kurczakiem to jedna z prostszych letnich potraw – wymaga tylko trochę czasu. Można do niego dodać inne warzywa, jakie akurat są w domu – najważniejsze, żeby było intensywnie pomidorowo-paprykowe!
Spis treści
Leczo z kurczakiem – składniki
proporcje na 6-8 porcji
- 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 400 g)
- 4-5 dojrzałych pomidorów
- 3-4 papryki
- 1 duża lub 2 średniej wielkości cebule
- sól
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka smalcu (tłuszczu wytopionego z boczku, nie jakiegoś gotowca ze sklepu)
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Leczo z kurczakiem – przepis
Jak mało kiedy, tutaj przyda się mise en place, czyli przygotowanie wszystkich składników, zanim zacznie się gotować. Leczo z kurczakiem nie jest może wytwornym daniem, ale uważam, że osiągnięcie odpowiedniego stopnia wysmażenia cebuli jest kluczowe dla smaku. Ani spalona na wiór, ani ledwo podgrzana cebula nie jest smaczna (zresztą, w ogóle nie jest).
Pokrój kurczaka na kawałki na jeden kęs, odłóż na bok.
Cebulę pokrój w półplasterki albo w kostkę, jak lubisz.
Paprykę pokrój w kawałki – nie tak małe, jak kostka i nie tak duże, żeby trudno je było jeść.
Pomidory pokrój w kostkę. Jeśli wolisz, możesz je sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry, ale ja tego nigdy nie robię. Uważam, że za dużo smaku ucieka, no i jestem na to zwyczajnie za leniwa.
W dużym garnku (takim, gdzie zmieszczą się wszystkie składniki i będziesz mogła je bez problemu wymieszać) rozgrzej tłuszcz z boczku. Wrzuć na niego cebulę i smaż, mieszając, aż stanie się złota.
Dodaj kurczaka i obsmaż aż do zrumienienia.
Teraz dodaj paprykę. Wymieszaj całość i duś, aż papryka zmięknie. Na tym etapie dobrze jest zakryć garnek pokrywką.
Kiedy papryka jest już lekko miękka, dodaj pokrojone pomidory i mieloną paprykę. Dopraw solą – ostrożnie, bo całość zgęstnieje, a za słone leczo to kłopot. Żeby je naprawić, idealnie byłoby zrobić wersję bez kurczaka i bez soli i wymieszać, a potem ewentualnie ponownie doprawić.
Leczo z kurczakiem trzeba dusić jakieś 20 minut, żeby smaki się połączyły.
W międzyczasie posiekaj pietruszkę i posyp nią gotowe porcje.
Leczo z kurczakiem – uwagi
Klasyczne leczo smaży się na tłuszczu wytopionym z boczku, ale jeśli wolisz zastąpić ten składnik innym tłuszczem, np. olejem rzepakowym, nie ma problemu.
Mielona papryka jest konieczna. Ja dodałam paprykę wędzoną, bo nadaje wyjątkowego smaku – ale jeśli wolisz, możesz użyć papryki słodkiej lub mieszanki słodkiej i ostrej w ulubionej proporcji.
Na zdjęciu widać leczo podane z ziemniakami w plastrach, ale to tylko jeden z dodatków. Dobrze sprawdzi się też ryż, kasza (np. pęczak) albo kluski (raczej coś masywnego, nie podałabym leczo ze spaghetti).
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl