Tak naprawdę, to jest letnia sałatka z jednego z poprzednich przepisów, tyle że w wersji dla M., który nie lubi anchois ani kaparów. Ale ponieważ na pewno nie jest jedyny, to wrzucam ją w osobnym przepisie – oto letnia sałatka z salami.
Letnia sałatka z salami – przepis
proporcje na 2 porcje
- 1 pomidor żółty
- 1 pomidor czerwony
- 1 pomidor pomarańczowy
- 2 garści sałaty, pociętej w paski
- 2 garści grzanek
- 2 łyżki oliwy
- kilka plasterków dobrej salami (ja kupuję tylko węgierską salami Pick)
- świeża bazylia
Pomidory pokrój w kostkę, wrzuć na durszlak, ustaw na misce, w którą będziesz łapać sok z pomidorów. Lekko posól, mieszaj i dociskaj, aż uzyskasz kilka łyżek “wody” z pomidorów.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć grzanki i lekko podpiecz.
Do wody z pomidorów dodaj resztę oliwy. Powstały sos dopraw pieprzem – powinien być już wystarczająco słony.
Na talerzach rozłóż sałatę, na tym grzanki.
Wymieszaj w misce sos, pomidory i salami pokrojoną w półplasterki. Rozłóż równomiernie na grzankach.
Porwij bazylię na kawałki, rozsyp na sałatce. I już.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl