Pamiętacie super-proste pesto z rukoli? Zrobiłam go trochę na zapas, ale nie chciałam dublować potrawy, więc zrobiłam kolejne bardzo proste i szybkie danie – tym razem z rybą w roli głównej. Łosoś z pesto i pomidorami to doskonałe danie na elegancki obiad!
Łosoś z pesto i pomidorami – przepis
proporcje na 2 porcje
- 400g łososia
- 3 łyżki zielonego pesto, najlepiej domowego (przepis na pesto tutaj)
- 2 pomidory
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Łososia podzielić na 2 porcje po 200 g.
Pomidory pokroić w plastry.
Odedrzeć 2 kawałki folii alu – takie, żeby dało się w nich zamknąć po 1 kawałku łososia. Ułożyć łososia centralnie:
Posmarować każdą z porcji połową pesto:
Na każdej z porcji ułożyć po kilka plastrów pomidora:
Następnie pakiet zamknąć (nie musi być bardzo szczelnie) i włożyć do piekarnika – ja dodatkowo umieściłam pakiety w naczyniu żaroodpornym, bo nie chciałam, żeby coś z nich wyciekło.
Po 10 minutach danie jest gotowe. Łosoś z pesto i pomidorami najlepiej pasuje do kaszy (może kuskus?) lub ryżu.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Super prosty przepis, wypróbuję go dzisiaj 🙂
smakowity ten łosoś,kupiłam ładny kawałek rybki w Lidlu i zaraz przygotuję wg.tego przepisu.