Nie wiem, jak u Was, ale u mnie co roku na Święta w domu pojawia się indyk. Pieczony, luzowany, z nadzieniem. Zamawiam go co roku, co roku przychodzą znajomi i co roku trochę indyka zostaje. Pieczony indyk jest super i w zasadzie można go jeść w tej formie, ale czasem mam ochotę na jakąś odmianę. I stąd dzisiejsze danie – makaron z indykiem.
Makaron z indykiem – składniki
proporcje na 2 porcje
- 120 g spaghetti pełnoziarnistego
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- 30 dag pieczonego indyka
- pęczek pietruszki
- garść płatków papryki
Makaron z indykiem – przepis
Makaron gotuję al dente. W tym czasie siekam czosnek, wrzucam na patelnię z oliwą, smażę, wrzucam pokrojonego w kostkę indyka, płatki papryki, siekam pietruszkę i dorzucam na ostatnie 2 minuty smażenia.
Dla lepszego wymieszania się można w garnku od makaronu zmieszać go z zawartością patelni. Można też użyć tylko sprayu do smażenia do podsmażenia czosnku, a smaku dodać oliwą z czosnkiem i chili.
To tylko jeden z moich sposobów na resztki ze Świąt – polecam Ci inne, tutaj.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Mam świąteczną książkę Nigelli, też jest parę pomysłów na zużycie indyka. Twój też mi się podoba.