Do popołudniowej herbaty – w sam raz. Muffinki z malinami łatwo zrobić, można użyć malin świeżych albo mrożonych, a jeśli ktoś się czuje na siłach, można je ozdobić lukrem czy bitą śmietaną. Ja wolę ciasta tylko lekko słodkie, ale jeśli masz ochotę, dodaj do muffinek słodką polewę.

Muffinki z malinami – składniki

proporcje na 18 sztuk

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 500g mrożonych malin
  • 25g masła (stopionego)

Muffinki z malinami – przepis

Rozgrzać piekarnik do 200 C.

Przygotować formę do muffinek.

W misce zmieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.

W drugiej misce ubić jajka, dodać mleko, syrop z agawy i roztopione masło.

Zmieszać jedno z drugim – na tyle, żeby się połączyło, ale nie wyrabiać. Dodać maliny, delikatnie wymieszać i nakładać do foremek.

Piec 20 minut.

Muffinki z malinami – uwagi

Co do masła: we wszystkich książkach o South Beach pojawia się „trans-fat free margarine”. Nie używam margaryny w żadnej formie, mam natomiast w domu masło (Lurpak, ponieważ występuje w małych pojemnika po 8g, dzięki czemu mogę go zużyć tyle, ile mi potrzebne). O plusach i minusach masła i margaryny można przeczytać w tym wywiadzie.
Przepis pochodzi z Food.com – z moimi zmianami.