Pesto można zrobić z wielu składników – w zasadzie ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ja potrzebowałam coś zrobić z pomidorami i rukolą, bo nie byłam pewna, czy przez weekend nie zwiędną. Pesto ze świeżych pomidorów okazało się świetnym rozwiązaniem.
Pesto ze świeżych pomidorów
- 100 g rukoli
- 200 g orzechów lub pestek słonecznika
- 3 duże pomidory
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Orzechy lub pestki słonecznika lekko podprażyć na suchej patelni.
Pomidory pokroić w niedbałą kostkę.
Wszystko zmiksować. Kolor dania, uprzedzam, nie będzie oszałamiający, ale smak to rekompensuje.
Warianty: więcej rukoli, pietruszka (natka) zamiast rukoli, bazylia zamiast rukoli, więcej czosnku, trochę suszonej papryki.
Pesto sprawdziło się i na ciepło, z makaronem, pomidorami i kaparami (jak na zdjęciu), i na zimno, jako smarowidło do kanapek na drogę.
Inspiracja: Fresh Tomato Pesto Sauce
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Pesto ze świeżych pomidorów […]