W oryginale nazywa się to Texas Bowl o’Red, ale u mnie, jak już pisałam na FB, wyszło brown – inne przyprawy, inny rodzaj papryki. Ubolewam, ale liczę, że dobry duszek przywiezie mi z USA sproszkowane jalapeno (a ja dokupię czerwoną sproszkowaną paprykę na następną okazję).
Pikantna teksańska zupa
2 łyżki średniego chili w proszku
1 łyżka mąki z cieciorki lub mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka suszonego oregano
4 łyżeczki oliwy
0,7 kg chudej wołowiny
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chipotle (sproszkowanego jalapeno)
Zmieszać przyprawy i mąkę w miseczce, odstawić.
Pokroić wołowinę w kawałki na jeden kęs.
Czosnek posiekać, na patelni rozgrzać oliwę, poddusić czosnek. Dodać mięso, podsmażyć aż straci różowy kolor.
Dodać zmieszane przyprawy, wymieszać dobrze. Dodać jakieś 100-150 ml wody, zagotować. Zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem około 15 minut.
Przepis znalazłam w książce The South Beach Diet Super Quick Cookbook. Tam do zupy proponuje się chleb (do zgarnięcia sosu) i surówkę, ale myślę, że ryż też dobrze pasuje.
W Fazie 1 można pominąć mąkę.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl