Sałata z fasolą i fetą to pomysł na dni, kiedy jest za gorąco, żeby gotować czy piec. Takie zestawienie jest sycące, a szpinak wytrzyma kilka godzin w pudełku na obiad, które zabieramy do pracy.
Sałata z fasolą i fetą – przepis
proporcje na 2 porcje
- około 100 g szpinaku
- 1 duży ogórek
- 50g sera feta
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
- 1 ostra papryczka marynowana
- garść mięty
Szpinak umyć, rozłożyć na talerzach.
Ogórek pokroić w ćwierćplasterki. Przełożyć do miski.
Fasolę odsączyć, opłukać. Dodać do miski z ogórkiem.
Zmiksować pietruszkę, czosnek, ocet, papryczkę i miętę. Polać tym fasolę i ogórek, wymieszać. Rozłożyć na szpinaku.
Pokroić fetę w kostkę lub ugnieść widelcem, rozdzielić między talerze.
W lodówce całość wytrzyma przynajmniej do następnego dnia – o ile użyje się szpinaku. Inne sałaty będą na to zbyt delikatne.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl