Sałata z indykiem i winogronami brzmi nieco egzotycznie, bo zwykle owoce jemy na deser, a nie w sałacie. Tutaj jednak winogrona równoważą ostry aromat curry i imbiru – warto spróbować!
Sałata z indykiem i winogronami – składniki
proporcje na 2 porcje
- 100 g sałaty (mieszanej, rukoli, szpinaku – takiej, jaką lubisz)
- 100 g zielonych winogron (jeśli znajdziesz, kup bezpestkowe)
- 30 dag wędliny z indyka (z jednego kawałka mięsa, nie formowanej)
- 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka soku z limonki
- szczypta curry
- 1 łyżeczka startego imbiru
Sałata z indykiem i winogronami – przepis
Zetrzyj imbir, posiekaj cebulę, dodaj majonez, jogurt, sok z limonki i curry. Wymieszaj dobrze i odstaw na około 30 minut, żeby smaki się połączyły.
Uwaga – jeśli nie lubisz ostrego posmaku cebuli, sparz ją wrzątkiem po posiekaniu. Pamiętaj, żeby dobrze ją odsączyć przed dodaniem do reszty składników sosu.
Pokrój wędlinę w kostkę, winogrona na połówki lub ćwiartki, w zależności od rozmiaru. Jeśli mają pestki, najlepiej będzie je usunąć wykałaczką.
Dodaj wędlinę i winogrona do sałaty, wymieszaj z sosem. Podawaj od razu.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Sałata z indykiem i winogronami […]
[…] Sałata z indykiem i winogronami […]
[…] Sałata z indykiem i winogronami […]