Sałata z indykiem i winogronami brzmi nieco egzotycznie, bo zwykle owoce jemy na deser, a nie w sałacie. Tutaj jednak winogrona równoważą ostry aromat curry i imbiru – warto spróbować!


Sałata z indykiem i winogronami – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 100 g sałaty (mieszanej, rukoli, szpinaku – takiej, jaką lubisz)
  • 100 g zielonych winogron (jeśli znajdziesz, kup bezpestkowe)
  • 30 dag wędliny z indyka (z jednego kawałka mięsa, nie formowanej)
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • szczypta curry
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Sałata z indykiem i winogronami – przepis

Zetrzyj imbir, posiekaj cebulę, dodaj majonez, jogurt, sok z limonki i curry. Wymieszaj dobrze i odstaw na około 30 minut, żeby smaki się połączyły.

Uwaga – jeśli nie lubisz ostrego posmaku cebuli, sparz ją wrzątkiem po posiekaniu. Pamiętaj, żeby dobrze ją odsączyć przed dodaniem do reszty składników sosu.

Pokrój wędlinę w kostkę, winogrona na połówki lub ćwiartki, w zależności od rozmiaru. Jeśli mają pestki, najlepiej będzie je usunąć wykałaczką.

Dodaj wędlinę i winogrona do sałaty, wymieszaj z sosem. Podawaj od razu.