Kolejna konkretna sałata, która doskonale posłuży jako pełny posiłek. Sałata z tuńczykiem nie wygrywa konkursów piękności, ale jest naprawdę bardzo smaczna.
Sałata z tuńczykiem i fasolą – przepis
proporcje na 2 porcje
- 100 g sałaty mieszanej
- puszka czerwonej fasoli
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- pieczona marynowana papryka (3-4 kawałki)
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli (powiedzmy 1/2 niedużej sztuki)
- kapary (tyle, ile lubisz – ja dodaję co najmniej 2 czubate łyżeczki)
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
Sałatę rozłożyć na talerzach.
W misce zmieszać odcedzoną i opłukaną fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę i tuńczyka rozdzielonego na nieduże kawałki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zalać wrzątkiem na 2 minuty. Odcedzić, dodać do miski.
Zmiksować majonez, jogurt, ocet winny i kapary. Można dodać pieprz, ale nie jest to moim zdaniem konieczne. Sos wlać do miski i wymieszać składniki.
Zawartość miski rozłożyć na sałacie.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
ten majonez to naprawde jakos bardzo nie popsuje wszystkiego? zawsze sie boje uzywac
Jeśli go nie lubisz, możesz go nie dodawać. Ja lubię smak majonezu, moim zdaniem poprawia całość.
[…] jaką lubisz – proponuję 3-4 jajka na 2 osoby) obiad: zupa tajska, przepis tu. kolacja: sałata z tuńczykiem i fasolą, przepis […]