Jak zwykle, nie upieram się, że to narodowe danie japońskie; to mój pomysł na to, co zrobić, kiedy kupiło się większą ilość marynowanego imbiru.
proporcje na 2 porcje
- podwójny filet z kurczaka
- 1 duża cukinia
- 50g makaronu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu z ostrej papryki
- garść marynowanego imbiru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Kurczaka oczyścić, rozdzielić na 2 części, zamarynować w 2 łyżkach sosu sojowego, sosie rybnym i sosie z ostrej papryki. Odstawić na godzinę w lodówce.
Po tym czasie pokroić cukinię w plastry, zgrillować je na lekko natłuszczonej olejem rzepakowym patelni grillowej. Odstawić na bok. Na tej samej patelni zgrillować kurczaka. Lekko ostudzić, pokroić w plastry.
Przygotować makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Zmieszać resztę sosu sojowego, ocet balsamiczny i syrop z agawy – to będzie sos.
W wersji eleganckiej, rozłożyć na talerzach makaron, cukinię, kurczaka i imbir, podać sos w miseczkach. W wersji mniej eleganckiej – zmieszać składniki, doprawić sosem.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl