Sałatka ze stekiem wymaga uruchomienia grilla albo chociaż patelni grillowej, ale jest tego warta.
Sałatka ze stekiem – składniki
proporcje na 2 porcje
- 300 g wołowiny dobrej jakości, raczej płaskiej niż grubej
- 100 g sera pleśniowego
- ok. 10 rzodkiewek
- 1/2 głowy sałaty lodowej (lub innej)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- czosnek mielony
- papryka ostra
Sałatka ze stekiem – przepis
Wymieszać na talerzu czosnek, paprykę, sól i pieprz. Mięso obtoczyć w tej mieszance, odstawić na ok. godzinę.
Rozgrzać patelnię grillową. Położyć na niej wołowinę skropiony lekko oliwą i smażyć (dla efektu ze zdjęcia – po ok. 3 minuty na stronę, ale mięso może być bardziej wysmażone). Kiedy będzie gotowy, zdjąć z patelni i odstawić na desce do ostudzenia na ok. 15 minut. Po tym czasie pokroić w cienkie plastry.
Sałatę umyć, odsączyć. Rzodkiewkę pokroić w słupki, ser pokruszyć na kawałki. W miseczce zmieszać ocet jabłkowy z oliwą, wlać do miski z warzywami, dobrze wymieszać.
Rozłożyć warzywa na talerzach, na każdym ułożyć po kilka plastrów steku, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl