Kto jako dziecko nie lubił szpinaku, ręka w górę. Ja do dziś wspominam, jak babcia zaprezentowała mi spory garnek pełen zielonkawej brei. I jak potem dostałam tylko ziemniaki i jajko sadzone, co mi się nawet podobało. Ale teraz, jako człowiek dorosły, przepadam za szpinakiem – najchętniej surowym lub lekko zblanszowanym. Z surowego wychodzą fantastyczne sałatki – jak ta sałatka z jajkiem.
Sałatka z jajkiem
proporcje na 2 porcje
- 2 duże garście liści szpinaku
- 1 duży pomidor, najlepiej malinowy
- 2 jajka
- 1 plaster boczku
- kilka plasterków parmezanu
- oliwa
- ocet balsamiczny
Jajka ugotować na twardo, ostudzić.
Boczek upiec w piekarniku, przełożyć na ręcznik papierowy, po wystudzeniu połamać. Ewentualnie pokroić w wąskie paski i podsmażyć na patelni, a potem odsączyć na ręczniku papierowym.
Pomidory pokroić w kostkę.
Wymieszać szpinak, pomidory, boczek, ćwiartki jajek, dodać kilka plasterków (shavings) parmezanu, doprawić oliwą i octem balsamicznym.
Podawać od razu. Jeśli zabierasz sałatkę ze sobą do pracy, pomidor oraz sos spakuj osobno.
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Czy jakiś zamiennik boczku…? ;> Nie działa mi piekarnik i nie przepadam za boczkiem;)
Nie znam zamiennika boczku. Możesz go pominąć, to chyba najprostsze wyjście. Możesz też od biedy dać grillowanego kurczaka, ale boczek jest tu dla smaku, nie jako „dodatek białkowy” (fuj, nie znoszę tak myśleć o jedzeniu).
może jakaś szynka parmeńska czy coś? lekko na patelni podgrzać i będzie chrupiące 🙂
Właśnie skończyłam jeść – pyyycha! Absolutnie moje smaki 🙂 jutro też do pracy zabiorę porcję 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Tylko do pracy spakuj dressing osobno, inaczej całość trochę zwiędnie.