Cytrynowy kurczak smakuje delikatnie, doskonale sprawdzi się jako szybki obiad w ciągu dnia, ale z odpowiednimi dodatkami zachwyci też podczas rodzinnego obiadu. Polecam!

Cytrynowy kurczak: składniki

proporcje na 2 porcje

  • podwójny filet z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 ogórka
  • łyżka suszonej (lub świeżej) mięty

Cytrynowy kurczak: przepis

Filet oczyścić ze wszystkich włókien i kawałków tłuszczu, przedzielić na pół. Włożyć do torby z zamknięciem strunowym albo płaskiego naczynia, zalać sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy, dodać pieprz (sporą szczyptę). Odstawić (idealnie na godzinę).

W międzyczasie zetrzeć ogórek na tarce, posolić, po 10 minutach odsączyć, dodać jogurt, miętę, pieprz i ewentualnie odrobinę soku z cytryny. Wymieszać, odstawić.

Po tym czasie, rozgrzać patelnię grillową i grillować filet, po ok. 8 minut z każdej strony.