Sałatka z młodych ziemniaków to świetna propozycja wiosenną czy letnią kolację z przyjaciółmi – podaje się ją na zimno, więc można ją przygotować z wyprzedzeniem.
Spis treści
Sałatka z młodych ziemniaków: składniki
proporcje na 8 porcji
- 1 kg młodych ziemniaków (chętnie w różnych kolorach)
- 1/2 pęczka koperku
- 1 duża cebula czerwona
- 2 + 1 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
Sałatka z młodych ziemniaków: przepis
Ziemniaki umyć (nie obierać!), przekroić na pół lub na ćwiartki (w zależności od rozmiaru), ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dusić cebulę do skarmelizowania (dłużej, niż będą się gotować ziemniaki).
W międzyczasie posiekać koperek, wymieszać z oliwą i octem winnym. Tak, to będzie bardzo gęsty sos, ale on nie ma ściekać z ziemniaków, tylko nadać im smaku.
Przestudzić ugotowane, odcedzone ziemniaki i cebulę. Wymieszać, dodać sos. Odstawić na co najmniej 30 minut przed podaniem.
Podawać na zimno – sałatka z młodych ziemniaków nie potrzebuje podgrzewania.
Sałatka z młodych ziemniaków: uwagi
Sałatkę, jak piszę, trzeba odstawić, żeby smaki się połączyły, ale odradzam wstawianie jej do lodówki. Lepiej postawić ją po prostu z daleka od wszystkich, najlepiej już w docelowej misce do serwowania. Ja najbardziej lubię białe naczynia – tu znajdziesz białe miski do serwowania.
Kiedyś robiłam tę sałatkę w wersji z pieczonym na chrupko boczkiem, połamanym na kawałki – była pyszna, ale boczek nie wszyscy jedzą.
Doskonałym i bardzo sezonowym dodatkiem będą grillowane szparagi – lepiej zielone niż białe. Polecam też mój poradnik:
Linki do produktów wymienionych powyżej mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl