Lekko pikantna, utrzymana w amerykańskim stylu sałatka z wołowiną i fasolą to sposób na zjedzenie ogromnej ilości świeżych warzyw. Korzystajmy!
Sałatka z wołowiną i fasolą – składniki
proporcje na 4 porcje
- 500 g wołowiny
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 duże pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1/2 pęczka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek soku z limonki
- 5 ostrych papryczek marynowanych (jalapeno)
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- oregano
- słodka papryka w proszku
- 1 głowa sałaty rzymskiej (lub 2 małe)
- 2 łyżki domowego guacamole
Sałatka z wołowiną i fasolą – przepis
Mięso pokroić na plastry, natrzeć solą, pieprzem, oregano i papryką.
Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni, smażyć mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Po tym czasie wyłączyć palnik, zostawić patelnię na miejscu.
Odsączyć i opłukać fasolę.
Posiekać w kostkę pomidory i cebulę, dodać do fasoli.
Oczyścić z nasion ostre papryczki, posiekać, dodać do fasoli.
Posiekać czosnek i pietruszkę, dodać do fasoli.
Doprawić sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
Pokroić w paski sałatę, rozłożyć po 4 łyżki mieszanki fasolowej.
Mięso pokroić w plastry, rozłożyć na fasoli. Na każdą nałożyć po czubatej łyżce guacamole.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Sałatka z wołowiną i fasolą […]