Do sałaty, do mięsa z grilla – sos czosnkowy przyda się do wielu potraw. Ten tutaj jest o wiele delikatniejszy niż wersja z surowym czosnkiem, a przy tym mniej kaloryczny niż ten oparty o majonez.
Sos czosnkowy – składniki
- 2 główki czosnku
- 120 ml oliwy + łyżeczka do skropienia czosnku
- 60 ml octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy (lub np. cukru)
- sól
- pieprz
Sos czosnkowy – przepis
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Z czosnku odciąć górną część tak, żeby wszystkie ząbki były odkryte. Lekko skropić oliwą i wstawić na blasze do piekarnika na około 15-20 minut. Uwaga: czosnek ma być lekko zrumieniony, nie czarny. Jeśli twój piekarnik jest wyjątkowo skuteczny, pilnuj czosnku.
Po upieczeniu, czosnek ostudzić, a potem wrzucić do pojemnika blendera. Następnie dodać resztę składników (poza solą i pieprzem) i zmiksować na gładko. Spróbować i doprawić według potrzeb.
Przechowywany w szczelnym pojemniku, wytrzyma w lodówce kilka dni.
Przepis znalazłam w blogu Fat Girl Trapped In A Skinny Body.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] kwas cytrynowy, naturalne aromaty. Niby nic strasznego, ale po co aż tyle? Mój przepis na sos czosnkowy to tylko siedem składników – i wszystkie z nich można znaleźć w przeciętnym […]
[…] mięs. Sos tatarski, koniecznie domowy, idealnie komponuje się z pieczonym mięsem i pasztetem. Sos czosnkowy, dzięki temu, że zrobiony jest z pieczonego czosnku, jest delikatny, polubią go nawet ci, […]
[…] Sos czosnkowy: […]