Sezon na szparagi ma się już ku końcowi, ale ponieważ w zeszłotygodniowym (inauguracyjnym) koszyku od Warzywa4 City dostałam imponujący pęk szparagów, musiałam coś z nimi zrobić. Szparagi na dwa sposoby zaskoczą znajomych, spróbuj!
Szparagi na 2 sposoby
- pęk szparagów
- szynka szwarcwaldzka (lub inna dojrzewająca)
- garść tartego sera o delikatnym smaku
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
Rozgrzać piekarnik do 150C.
Odkroić zdrewniałe końcówki od szparagów (można rozpoznać, gdzie się zaczynają, bo w tym miejscu złamie się chwycony w dwie ręce szparag).
Owinąć szparagi w plastry szynki. Ułożyć w wyłożonej folią alu brytfannie.
Resztę szparagów zmieszać z oliwą, wrzucić do naczynia do zapiekania wraz z obranym czosnkiem (w całości).
Wstawić do piekarnika, wyjąć po około 10-12 minutach (szparagi mają być jędrne, ale do nabicia na widelec).
Szparagi czosnkowe posypać tartym serem.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl