Sezon na szparagi ma się już ku końcowi, ale ponieważ w zeszłotygodniowym (inauguracyjnym) koszyku od Warzywa4 City dostałam imponujący pęk szparagów, musiałam coś z nimi zrobić. Szparagi na dwa sposoby zaskoczą znajomych, spróbuj!

Szparagi na 2 sposoby

  • pęk szparagów
  • szynka szwarcwaldzka (lub inna dojrzewająca)
  • garść tartego sera o delikatnym smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku

Rozgrzać piekarnik do 150C.

Odkroić zdrewniałe końcówki od szparagów (można rozpoznać, gdzie się zaczynają, bo w tym miejscu złamie się chwycony w dwie ręce szparag).

Owinąć szparagi w plastry szynki. Ułożyć w wyłożonej folią alu brytfannie.

Resztę szparagów zmieszać z oliwą, wrzucić do naczynia do zapiekania wraz z obranym czosnkiem (w całości).

Wstawić do piekarnika, wyjąć po około 10-12 minutach (szparagi mają być jędrne, ale do nabicia na widelec).

Szparagi czosnkowe posypać tartym serem.

2szparagi21


a. Majowka_500x100_kobieta