Taką sałatą można się najeść do syta. Sałata z grzankami nie jest może przełomowym przepisem kulinarnym, ale pokazuje, że można skomponować sycący, zdrowy posiłek na bazie sałaty.


Sałata z grzankami – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 100 g sałaty (polecam rukolę, szpinak, ew. mieszankę sałat)
  • kilkanaście pomidorów koktajlowych (idealnie 2 kolory)
  • 50 g mozzarelli
  • 200 g filetu z kurczaka (połowa standardowego, podwójnego filetu)
  • oliwa
  • papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny
  • grzanki z pieczywa razowego
  • świeża bazylia

Grzanki najlepiej zrobić samodzielnie, używając do tego razowego pieczywa, zwłaszcza jeśli zostało Ci takie, którego już nie chcesz jeść.

Pokrój chleb w drobną kostkę i susz w piekarniku w temp. 100C około godziny (grzanki mają być suche, ale nie wysuszone na wiór). Potem można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i używać do różnych dań, np. do tej właśnie sałaty.

Kurczaka pokrój w drobną kostkę, obsyp papryką, solą i pieprzem, skrop lekko oliwą. Idealnie byłoby odstawić go na godzinę lub dwie, ale jeśli czas nagli, możesz go smażyć od razu – na dużym ogniu, już nie dodając oliwy. Niech się zrumieni. Nie myj patelni po kurczaku!

Do miski wrzuć sałatę, pokrojone na pół pomidory koktajlowe i pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Kiedy kurczak będzie gotowy, przerzuć go na talerz, żeby ostygł, a na patelni obsmaż szybko grzanki.

Do miski dorzuć kurczaka, grzanki, dodaj oliwę i ocet balsamiczny, na koniec kilka pociętych w paski listków bazylii.