Danie jesienne, bo dynia, ale w miarę lekkie – przy tak pięknej pogodzie nie ma się ochoty na nic cięższego. Łączą się smaki i faktury, ale danie nie jest trudne ani czasochłonne. Makaron z dynią to efektowny sposób na jesienny obiad.
Truflowy makaron z pieczoną dynią – przepis
Proporcje na 4 porcje
- 150 g makaronu, np. pióra
- 250 g dyni
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 plastry boczku
- 60 g sera szopskiego
- oliwa truflowa
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Dynię obrać, wyjąć nasiona, pokroić miąższ w kawałki na jeden kęs. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dodać listki rozmarynu, wymieszać, wrzucić do naczynia żaroodpornego. Piec około 15 minut – dynia musi być miękka.
W drugim naczyniu rozłożyć boczek, wstawić do piekarnika na co najmniej 20 minut – ma być chrupki. Po tym czasie wyjąć go na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Proponuję zacząć w połowie pieczenia boczku.
Ser szopski pognieść widelcem albo niedbale pokroić.
Wymieszać ciepły makaron z dynią. Dodać ser. Pokruszyć na kawałki boczek.
Przed zjedzeniem, lekko skropić oliwą truflową. Makaron z dynią najlepszy jest od razu, nie nadaje się na obiad do pracy.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl