Bób jest pyszny, chociaż ma jedną wadę – nieprzyjemnie pachnie przy gotowaniu. Na szczęście w lecie, kiedy jest w sezonie, można zrobić w domu przeciąg i szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu. Bób to też warzywo, które można podać na wiele sposobów – można zrobić pastę z bobu, makaron z bobem czy sałatkę z bobem. Dziś włoska pasta z bobu.
Włoska pasta z bobu – składniki
- 250 g bobu
- 2 łyżeczki kaparów
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól
Włoska pasta z bobu – przepis
Bób ugotować w osolonej wodzie – tak, żeby dało się go obrać z łupinek.
Obrany bób zmiksować z sokiem z cytryny i oliwą, dodać kapary (2 łyżeczki to porcja umowna, ja bym dodała i więcej, ale nie wszyscy lubią ten smak), doprawić w miarę potrzeby solą.
Doskonale pasuje do surowych warzyw, do smarowania pieczywa, jako składnik kanapek.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl