Bób jest pyszny, chociaż ma jedną wadę – nieprzyjemnie pachnie przy gotowaniu. Na szczęście w lecie, kiedy jest w sezonie, można zrobić w domu przeciąg i szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu. Bób to też warzywo, które można podać na wiele sposobów – można zrobić pastę z bobu, makaron z bobem czy sałatkę z bobem. Dziś włoska pasta z bobu.


Włoska pasta z bobu – składniki

  • 250 g bobu
  • 2 łyżeczki kaparów
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Włoska pasta z bobu – przepis

Bób ugotować w osolonej wodzie – tak, żeby dało się go obrać z łupinek.

Obrany bób zmiksować z sokiem z cytryny i oliwą, dodać kapary (2 łyżeczki to porcja umowna, ja bym dodała i więcej, ale nie wszyscy lubią ten smak), doprawić w miarę potrzeby solą.

Doskonale pasuje do surowych warzyw, do smarowania pieczywa, jako składnik kanapek.