Najpierw było pytanie – czy mam pomysł, jak zrobić zapiekankę z bakłażanem, cieciorką i sosem pomidorowym. Potem była niespodziewana pomoc – znalazłam przepis w New York Timesie, szukając tam całkiem czegoś innego. A potem i tak zrobiłam po swojemu.
Zapiekanka z bakłażanem i cieciorką
proporcje na 2 porcje
- 1 puszka cieciorki
- 2 średnie bakłażany
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 30g fety
- 1 łyżeczka sumaku (taka arabska przyparawa, kwaskowata, do kupienia w arabskie.pl)
- 1 łyżeczka arabic masala (ostre przyprawy – podobne pewnie będzie Ras el Hanout w arabskie.pl)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Brytfannę wyłożyć folią alu.
Pokroić bakłażany w plastry, rozłożyć na folii, lekko skropić oliwą i posolić. Wstawić do piekarnika na 15 minut (albo więcej – niech się lekko zrumienią). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150C i wyjąć bakłażany.
W tym czasie posiekać czosnek. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, dusić 2-3 minuty, dolać pomidory, dodać przyprawy, zagotować. Gotować około 10 minut, aż zgęstnieje.
Cieciorkę odsączyć, opłukać. Rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego (idealnie – 2 niedużych naczyń, łatwiej będzie podać). Na cieciorce rozlać połowę sosu. na tym rozłożyć plastry bakłażana, polać resztą sosu.
Pognieść fetę, rozsypać na wierzchu dania.
Przykryć naczynie folią alu i wstawić na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie odkryć, piec jeszcze 3-5 minut, niech się feta lekko zrumieni.
Przepis na podstawie pomysłu Marthy Rose Shulman z NYT, ale z moimi zmianami.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl